f t g m
Copyright © 2019 Home - website ontworpen door Peter Hellings - Website ontworpen door P. Hellings

Cornelis en Yosta de Stigter opvallende deelnemers aan de Kempische Cross Competitie

Al enkele jaren zijn het trouwe deelnemers aan onze cross competitie. Cornelis de Stigter van de Loopgroep Aat Stigter (geen familie) en Yosta de Stichter van CAV Energie. Vanuit Heerjansdam, gelegen onder de rook van Rotterdam, reisden ze vorig jaar negen keer af naar onze regio vanwege, zoals ze zelf zeggen, een optelsom van meerdere factoren:

De gastvrije sfeer, meer bossen dan elders in het land, meer variatie in de ondergrond, vaste chronologen, de betaalbaarheid, geen “poespas” maar zo hard mogelijk lopen en op vele plaatsen, en de erwtensoep na afloop zijn de ingrediënten die hen aanspreken en waarvoor ze graag naar de Kempen komen.

We hebben ze opgezocht om meer van hen te weten te komen, wie ze zijn, en wat hen beweegt om ook dit jaar weer present te zijn.
We laten Cornelis ( voor intimi Cees) en Yosta zelf aan het woord.

CeesStigter1a

Ik ben 15-12-1967 geboren in Leerbroek een klein dorpje in de Alblasserwaard waar tot op de dag van vandaag hardlopen wordt gezien als een verspilling van energie.

Na mijn militaire dienst heb ik 10 jaar in Utrecht gewoond. Hier liep ik regelmatig een rondje door de stad om mijn conditie een beetje op peil te houden. Korte tijd lid geweest van Hellas. In die tijd ook voor het eerst meegelopen aan een kwart marathon in IJsselstein. Bij het afhalen van het startnummer werd me gevraagd of ik familie was van Aart Stigter. Na de finish was het voor iedereen duidelijk dat ik geen familie was. Ook niet ergens ver weg. Later daardoor wel lid geworden van Loopgroep Aart Stigter voor de benodigde wedstrijdlicentie.

In 1997 verhuisde ik naar Heerjansdam. Een dorp dichtbij Rotterdam alwaar ik werkzaam ben als verkoper in de haven bij een importeur van overzees fruit. In hetzelfde jaar getrouwd met Helma, waarna in 1998 Maurice en in 1999 Yosta zijn geboren. Beide zijn lid en trainen bij CAV Energie. Ikzelf ben in 2005 lid geworden van de triatlon vereniging in Hoeksche Waard. Het was Luc Krotwaar die mij tijdens een clinic bij Eindhoven Atletiek wees op het belang van crossen in de winter. Daarbij het Kempische Crosscircuit aanprijzend.

De meeste wedstrijden die ik toen liep waren onderdeel van Regio13. Ook mooie wedstrijden. Alleen was daar geen deelname aan het klassement mogelijk als je geen lid was van één van de organiserende verenigingen. Die mogelijkheid bood de Kempische Cross Competitie wel. Dat tezamen met de toenemende interesse van Yosta heeft ertoe geleid dat we dus regelmatig op zondag om 09:00 vol goede moet uit Heerjansdam vertrekken richting de Kempen. De vaste chronoloog is voor ons een belangrijk voordeel. Twee personen, twee wedstrijden, een reis, en dat alles in zes uur tijd.

Ik hoop in de toekomst nog lang te kunnen hardlopen en daardoor nog vaak in de Kempen aan de start te verschijnen.

En nog dit:Ad Peeters mag ik niet vergeten te benoemen. Als je van concurrentie sterker wordt dan was hij vaak degene die het beste in me naar boven heeft gehaald. Waarvoor dank.

Cees loopt zonder onderbreking sinds 2004 en zijn PR’s zijn; Marathon = 02:59:17, ½Marathon = 01:19:05, 10 EM = 59:13, 10 km = 35:26, 5 km = 16:50, 3 km 09:52,65, 1500 m = 04:39,89, 1000 m = 02:55,82, 800 m = 02:20,02 en het hoogtepunt uit zijn hardloop carrière is de 1ste plaats van het Kempisch Cross Competitie klassement in het seizoen 2013/2014 ( echt waar!! Cees)

YostaStigter2

Ik ben Yosta en ik ben 16 jaar oud. Ik zit nu in 5VWO tweetalig op de school ‘Calvijn Groene Hart’ in Barendrecht.
Sinds 2007 ben ik begonnen met atletiek omdat mijn broer dat ook deed. Zo trainde ik ± 2 keer per week alle onderdelen. Dit heb ik 4 jaar gedaan tot dat mijn trainer vroeg of ik de reserve wilde zijn voor het 4x600m NK estafette team, dit leek me wel leuk en zo mocht ik ook een paar keer meetrainen met de hardloopgroep. Na afloop van het NK werd ik gevraagd om bij de hardloopgroep te blijven trainen en dat deed ik toen 1x per week naast de gewone atletiek. Later ging ik er zelfs 2-3 keer trainen en toen heb ik de gewone atletiek trainingen ingeruild voor hardlooptrainingen. Vandaag de dag doe ik dat nog steeds zo.

Zomers vind ik het leuk om baanwedstrijden te lopen (400-3000m) en ’s winter loop ik veel crossen. Omdat er bij ons in de omgeving geen ‘geschikt’ circuit te vinden is, zijn we sinds 2 jaar afgereisd naar de Kempen om daar ons crossseizoen door te brengen. Het circuit beviel ons erg goed en zo hopen we de volgende jaren weer aan de start te verschijnen!

De PR’s van Yosta 400m: 1:03,17 , 800m: 2:25,29 ,1000m: 3:11,61, 1500m: 5:04,47, 3000m: 11:13,24 en haar hoogtepunt in haat atletenloopbaan was een overwinning bij de Verkerkloop in 2010.

Beiden hebben deze zomer niet stil gezeten. Hoewel ze minder kilometers hardlopen wordt de conditie op de racefiets bijgehouden en wordt er deelgenomen aan diverse baanwedstrijden waar de 1000 meter tot en met de 5000 meter op hun programma’s staan.

Zou de snelheid weer zijn toegenomen? We zullen het zien bij onze eerste cross, de Witvencross van GVAC die op zondag 8 november op het programma staat.