Tonnie de Benis wint korte cross Joe Mann Bosloop

 

 

Wie bij de korte cross van de Kempische Cross Competitie voor het podium gaat, kan strijd verwachten. Dat ondervond Tonnie de Benis (19), die tijdens de Joe Mann Bosloop dankzij een felle eindsprint wint. Zijn concurrent Niek Verdijck van de Eindhovense studentenvereniging Asterix volgt op een seconde. “Pfff..., normaal op de 800 meter is hij sneller”, zucht Tonnie opgelaten.

Tonnie de Benis is, in de voetsporen van zijn vader Wichard, als pupilletje bij AV Generaal Michaëlis begonnen. Het liefst zou hij alleen maar lopen, maar hij moest nog even geduld hebben voor hij zich voor het lopen mocht specialiseren. “Sindsdien doe ik op de baan vooral de 800 en 1500 meter”, zegt Tonnie. “En heel soms een vijfduizend. En ’s winters dan de korte cross.”
Tonnie de Benis Joe Mann Bosloop 2019Een half jaar geleden is hij gastlid geworden bij de studenten-atletiekvereniging ’t Haasje in Nijmegen, de stad waar hij sindsdien planologie studeert. “Gister was in Amstelveen ook de NK cross voor studenten. Ze hebben me wel geprobeerd over te halen mee te gaan, maar ik heb toch voor m’n ‘eigen’ club gekozen”, glimlacht Tonnie. “Ik kan in Nijmegen prima trainen: het is een grote groep, met vaak trainingsstages.”
Trainen doet hij dan vier keer per week, of drie keer als er in die week een wedstrijd valt. “Dat trainen bij ’t Haasje is goed voor zijn hardheid”, benadrukt zijn vader en trainer Wichard de Benis nog maar eens. “Hij heeft daar meer concurrentie om zich aan op te trekken.”

Tonnie de Benis , hier nog op de tweede plaats achter Niek Verdijck (Asterix)

Thuiswedstrijd
En de voorbereiding voor zijn thuiswedstrijd dan? “Ik heb vorig weekend speciaal de Dieprijtcross in Eersel laten schieten. Want de week ervoor hadden we ook nog eens onze eigen clubcross. Afgelopen week heb ik wel wat tempo’s gedaan, want ik wist dat ik voor de Joe Mann Bosloop topfit moest zijn.” Eerder tijdens de cross-competitie, in Veldhoven, moest er ook gesprint worden voor de winst. Toen was het AVV’er Lorens Niehoff die een seconde achter hem zat. In Reusel werd hij derde en bij de Oirschotse Auwjoarscross eindigde Tonnie zelfs nét naast het podium.
In de Joe Mann Bosloop over ruim 2500 meter nam Tonnie het initiatief. “Na een kilometer nam Niek over, samen hebben we de Lorens Niehoff eraf gelopen”, schetst hij het wedstrijdverloop van zondag. “Ik wist dat ik erbij moest blijven. Met nog zo’n 400 meter te gaan kon ik Niek voorbij.”

Foto: Tiny Steenbakkers
Tekst: Pieter Grootes